Albinele sunt fiinte inteligente

 Albinele sunt fiinte inteligente
Albinele sunt fiinte inteligente sau e vorba doar de instinct?
Au existat fel de fel de dezbateri pe aceasta tema si multi cercetatori au facut tot felul de experimente ajungand la concluzia ca da, albinele sunt fiinte inteligente, acestea atingand maximul de inteligenta ca organism colectiv (lucrand ca un grup), si nu individual – avand un creier complex si operand cu „inteligenta de roi”.

Nu stiu daca ati avut placerea sau timpul, dar eu, ca apicultor, in diminetile de vara, imi beau cafeaua in stupina, urmarind atent miscarile si comportamentul albinelor, uneori dandu-le cate un “puzzle” pentru a vedea cum reactioneaza (le pun in situatii simple, dar care necesita un minim de gandire) si, de multe ori, m-au uimit.
Mi se pare logic ca albinele sa fie fiinte inteligente, atat timp cat ele se lovesc de tot felul de situatii zi de zi, atat ca individ cat si ca grup, gasind solutii si adaptandu-se din mers.
Am inteles ca albinele, ca inteligenta de roi, sunt pe locul 12 in lumea animala, un loc foarte bun avand in vedere mamiferele cu care concureaza.

Relativ recent, mai exact in 2013, o tanara cercetatoare (Aurore Avargues-Weber, in varsta de 31 de ani atunci) a fost premiata (cu premiul fundatiei L`Oreal-Unesco) pentru munca sa de cercetare asupra albinelor, demonstrand ca acestea sunt dotate cu o serie de capacitati uluitoare si au inteligenta.

Aurore Avargues-Weber

Aurore Avargues-Weber

Albinele participante la experimente au fost supuse la diferite teste, din care a rezultat ca albinele nu sunt conduse doar de instinct, ci sunt dotate cu inteligenta.

Unul dintre teste a fost plasarea albinelor intr-un labirint. Acestea au identificat si memorat diferite semne inscrise pe o harta, facand de fiecare data alegerile corecte si gasind mereu iesirea indicata printr-un semn si o recompensa.
O alta capacitate demonstrata de Aurore a fost cea de abstractizare – “albinele stiu sa numere si sa recunoasca un chip uman”. Deci, albinele noastre ne invata si ne recunosc generatie dupa generatie, atat dupa miros, maini, cat si dupa trasaturile fetei.

Cercetatoarea a reusit sa arate ca albinele nu erau conduse doar de instinct. Prin teste in aer liber a aratat puterea lor de a se „adapta la mediu si la experientele traite, invatand din ele”.

Aurore Avargues-Weber:
“Pana acum, capacitatea de a pune diverse elemente intr-o relatie era considerata apanaj al fiintelor umane si al unora dintre maimuțe.”

Exista, totusi, misterul felului in care albinele indeplinesc atatea sarcini complexe cu un numar atat de mic de neuroni (comparativ cu alte animale). O albina are cca. un milion de neuroni. Suna ca fiind un numar mare, dar nu si cand e vorba de neuroni – omul are peste 100 de miliarde de neuroni.

Exista ipoteze pe marginea acestui subiect: creierul albinelor dispune de o metoda mai eficienta de tratare a informatiei, nefiind nevoie de un numar atat de mare de neuroni. De asemenea, este posibil ca un singur neuron sa fie folosit pentru mai multe functii diferite.

Aceste experimente si informatiile dobandite depasesc biologia, mergand pana la robotica si IT. Se incearca copierea tipului de comunicare si de orientare dintre indivizii unei colonii de albine in inteligenta artificiala; ba chiar si structura si dozarea energiei (atat a albinelor, cat si a altor insecte).
albina robotConcluzia este ca in stupi exista inteligenta.

Albinele sunt fiinte inteligente!

2 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.