Programul National Apicol 2017-2019
|
Programul national Apicol 2017-2019 a fost aprobat de catre Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, urmand Comisia Europeana sa-l analizeze si sa-l aprobe prin decizie.
In baza deciziei primite de la Comisia Europeana, Guvernul Romaniei intocmeste actul normativ de aprobabre si implementare a sprijinului financiar.
Despe ce suma e vorba?
Suma estimata pentru Programul National Apicol 2017-2019 este de aproximativ 7 milioane de euro pe an, deci, un total de aproximativ 21 de milioane.
Cand se fac platile?
Conform art.7 din Regulamentul CE nr. 1368/2015 ”Plăţile legate de măsurile puse în aplicare în fiecare an apicol, efectuate de statele membre către beneficiari, au loc în perioada de 12 luni care începe la 16 octombrie a anului apicol respectiv şi se încheie la data de 15 octombrie a anului următor”.
La ce se pot folosi banii?
Sprijinul financiar al Programului National Apicol 2017-2019 poate fi folosit dupa cum urmeaza:
- Achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, atat pentru apicultura ECO cat si pentru cea conventionala.
- Achizitionarea de cutii de stupi, dar nu mai mult de 25% din totalul stupilor detinuti la data depunerii cererii de solicitare.
- Achizitionarea de centrifuga, maturator de rame, topitor de ceara din inox pe baza de abur prin intermediul cooperativelor infiintate de minim 2 ani, conform legislatiei Romaniei, membrii cooperativei detinand un minim de 1500 de familii de albine.
- Achizitionarea de accesorii apicole – colectoare de polen, de propolis, uscator de polen, incalzitor de miere, dar nu mai mult de 20% din totalul stupilor detinuti la data depunerii cererii si conditia sa mentina 3 ani accesorrile achizitionate.
- Achizitionarea de material biologic: matci si familii de albine atat pentru apicultura ECO cat si pentru cea conventionala.
- Achizitionarea de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (ANSVSA) a necesarului de echipamente pentru analiza (pentru evitarea falsificarii produselor apicole si determinarea zonei geografice de provenienta).
Depunerea dosarelor la APIA si accesarea masurilor se poate face direct de catre apicultorul in cauza sau prin intermediul formei asociative.
Daca va intrebati cum a decurs Programul National Apicol in ultimii doi ani, gasiti mai jos un tabel sumar cu indicatori monitorizati in perioada 2014-2015: