Mierea BIO Romaneasca in pericol

Mierea BIO Romaneasca in pericol

MIERE-BIO-ECOLOGICA
Apicultura romaneasca se confrunta cu o problema grava si anume ca mierea de albine bio (ecologica) romaneasca se afla in pericol de a nu mai fi recunoascuta la nivel european.

Ce este mierea BIO / Ecologica?

Miere BIO - Apicultura-Online.com
Mierea BIO sau mirea ecologica este obtinuta prin respectarea de anumite conditii relativ stricte, la fel ca si alte alimente agricole BIO.
In primul rand stupina (si raza de zbor a albinei) trebuie sa fie amplasata intr-o zona ferita de poluanti industriali si culturi tratate cu pesticide. Zona in care se afla stupina care se vrea clasata ca fiind BIO este verificata de institutia de certificare – chiar se pot preleva mostre de apa, sol, plante, pentru a fi verificate in laborator.
Albinele nu pot fi tratate cu antibiotice de nici un fel, deci, lupta impotriva daunatorilor este foarte grea, ceea ce duce la pirderea de multe familii anual.
Mierea trebuie extrasa si depozitata doar cu utilaje si recipiente din inox.
Ceara folosita faguri trebuie sa provina doar dintr-o stupina BIO.
Toate aceste conditii si multe altele sunt verificate pe parcursul anului de organismul de certificare ecologica, deasemenea sunt prelevate mostre de miere si ceara pentru verificare.
Nu vreau sa fiu inteles gresit. Si mierea conventionala este 100% naturala, doar ca procesul ei de productie, extragere si ambalare nu a fost urmarit atat de riguros. De foarte multe ori si mierea conventionala de la unii apicultori poate fi la fel de curata ca si cea certificata BIO, doar ca poate acel apicultor nu a avut timpul si banii necesari pentru a trece prin procesul de certificare ecologica, proces care nu este deloc usor, nici ieftin si care presupune destul de multa birocratie.

Mierea BIO Romaneasca in pericol

Miere Bio Ecologica
In ciuda birocratiei, a costurilor si a testelor destul de riguroase, in Romania exista destul de multe stupine certificate BIO (ecologice), care produc mai ales pentru export.
Problema mierii romanesti BIO a fost preluata de europarlamentarul Daniel Buda, astfel apelul apicultorilor romani a ajuns la Bruxelles.
Problema principala este folosirea neonicotinoidelor de catre fermieri, si nedeclararea acestor tratamente. Astfel pe langa faptul ca producatorii de miere BIO sunt acuzati ca nu respecta standardele de calitate (lucru ce poate duce la pierderea certificatului obtinut atata de greu), si apicultorii obisnuiti (care nu produc BIO) au parte de mortalitati de pana la 80% din stupine.
Daniel Buda spune:

Daniel Buda - Europarlamentar

Daniel Buda

”În contextul unei producții de miere extrem de scăzute și cu o cerere mică de pe piața externă, apicultorii au nevoie de soluții imediate pentru a salva acest sector. Comisia Europeană sprijină sectorul apicol din România cu peste 3,6 milioane de euro pe an în perioada 2017-2019. Oare vom fi în stare să nu ratăm şi aceste fonduri?”

”Într-o corespondenţă purtată de mine cu Comisia Europeană pe acest subiect, Comisarul European pe Agricultură, Phil Hogan m-a informat că în 7 iulie 2016 a fost publicată Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/1102 a Comisiei de aprobare a programelor naționale apicole. Bugetul UE alocat României pentru programul apicol, pentru perioada 2017-2019, este de aproximativ 3,6 milioane euro pe an. Întrebarea este dacă vom fi în stare să nu ratăm şi aceste fonduri extrem de importante pentru un sector aflat în acest moment în moarte clinică. Gura de oxigen oferită de Comisia Europeană nu trebuie tratată cu superficialitate de instituţiile din România care trebuie să fie preocupate din timp în a pune la dispoziţie apicultorilor toate informaţiile de care aceştia au nevoie pentru a beneficia de fonduri”

Articole ce v-ar putea interesa:

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.